Versterking van Caribische Actie voor Klimaat en Gezondheid
Projectdoelstellingen
Verbetering van de capaciteit van Caribische landen om de negatieve gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid te beperken, met behulp van de One Health benadering binnen het kader van CARPHA's Caribbean Cooperation in Health, Fase IV (CCH IV).
Het Probleem
Regionale gezondheidssystemen en bevolkingen blijven zeer kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering die leiden tot: extreem weer; negatieve gevolgen voor de voedsel- en waterzekerheid; gevolgen voor gezondheid en welzijn; verlies/vermindering van arbeidscapaciteit - migratie; economische gevolgen; en onvermogen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) te bereiken.
De Oplossing
Door gebruik te maken van een "one health" benadering binnen het kader van de Caribbean Cooperation in Health Fase IV (CCH IV) zal dit programma bijdragen aan een vermindering van de mortaliteit en morbiditeit als gevolg van de verwachte gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid in de Caribische landen.
De Voordelen
- Interdisciplinaire/intersectorale benadering
- Plannen voor aanpassing aan klimaatverandering om nationale prioriteiten en financiering op het gebied van klimaatverandering en gezondheid te bevorderen
- Bewustwording vergroten om actie te ondernemen op lokaal, nationaal en subregionaal niveau
- Verhoogde nationale en subregionale capaciteit om de nevenvoordelen van klimaatmitigatie voor de gezondheid te meten
Benefits
- Versterking van systemen voor water, sanitaire voorzieningen en voedselveiligheid om beter weerstand te kunnen bieden aan klimaatverandering
- Nationale klimaatafhankelijke ziektesurveillance en modelleringssystemen
- Een interdisciplinair kader van leiders op het gebied van klimaatverandering en gezondheid uit het Caribisch gebied
Projectfinanciering
Een Subsidieovereenkomst voor Externe Acties van de Europese Unie (EU) werd ondertekend tussen het Caribisch Gebied (CARIFORUM) en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) voor de uitvoering van de actie 'Versterking van Klimaatbestendige Gezondheidszorgsystemen in het Caribisch Gebied', met een uitvoeringsperiode van 60 maanden en een totaalbedrag van 7 miljoen Euro.
Begunstigden
16 lidstaten van CARIFORUM (Caribisch forum van ACP landen): Antigua en Barbuda, Bahama's, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago.
Bijdrage aan de SDG’s
Vijf Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's): 3 Goede Gezondheid en Welzijn - 6 Schoon Water en Sanitatie - 11 Duurzame Steden en Gemeenschappen - 13 Klimaatactie - 17 Partnerschappen voor de Doelen.
Implementatie Team
PAHO/WHO, Caribbean Community Climate Change Centre (CCCCC), Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH), Caribbean Public Health Agency (CARPHA), University of Western Caribbean (UWI) en de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA). Andere partners zijn UNEP, FAO, UNCC en de Samenwerkende Centra van PAHO/WHO.
Versterking van Klimaatbestendige Gezondheidszorgsystemen in het Caribisch Gebied
Inleiding
Samenvatting
Het Probleem: Klimaatverandering heeft een aanzienlijke invloed gehad op de gezondheid en het welzijn van mensen in het Caribisch gebied - het verstoort fysieke, biologische, economische en ecologische systemen. Deze verstoringen kunnen bestaande ongelijkheden op gezondheidsgebied verergeren en/of nieuwe ongelijkheden creëren. Het bewijs en de erkenning van de gevolgen van het klimaat en het weer voor de menselijke gezondheid in het Caribisch gebied is toegenomen en de Caribische bevolking heeft kennis genomen van de abnormaal warme dagen, overstromingen en herhaalde en langdurige droogtes. Verder wordt erkend hoe klimaatverandering de nationale sociaal-economische ontwikkeling negatief beïnvloedt. Deze gebeurtenissen hebben gevolgen voor de gezondheid van werknemers, leiden tot capaciteitsverlies en een lagere arbeidsproductiviteit bij kwetsbare bevolkingsgroepen, die al te maken hebben met migratie, en brengen het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in gevaar.
Doelen
- De weerbaarheid van de gezondheidsdiensten versterken, wat uiteindelijk moet leiden tot minder sterfte en ziekte als gevolg van de verwachte gevolgen van de klimaatverandering voor de gezondheid in de Caribische landen.
- Samenwerken met andere organisaties en landen om innovatieve producten, methoden en acties te ontwikkelen om negatieve gevolgen voor de gezondheid te voorkomen.
- Systemen voorbereiden om zich beter aan te passen aan de huidige ongekende veranderingen in de CARIFORUM gemeenschap.
Algemene doelstelling: bijdragen aan minder sterfte en ziekte als gevolg van de verwachte gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid in Caribische landen.
Resultaat specifieke doelstelling: door middel van een One Health benadering binnen het CCH-IV kader hebben Caribische landen hun capaciteit vergroot om zich aan te passen en de effecten van klimaatverandering op de volksgezondheid te verminderen.
Uitkomsten:
- Aanpassen en testen van PAHO/WHO instrumenten voor het schatten van de gezondheidsvoordelen van beleidsmaatregelen en interventies op het gebied van mitigatie, in de geselecteerde landen.
- Uitgebreid Gezondheidshoofdstuk in Nationale Aanpassingsplannen (HNAP) voor klimaatverandering is opgesteld.
- Verbetering van de surveillancecapaciteit van/door professionals die werkzaam zijn in de gezondheidssector en sectoren die bepalend zijn voor de gezondheid, onder andere door de ontwikkeling van op het klimaat afgestemde geïntegreerde systemen en protocollen voor het monitoren/voorspellen van geselecteerde milieudeterminanten van gezondheid (bijv. hitte, water en sanitaire voorzieningen) en gezondheidsziekten (zoönose, door vectoren overgedragen ziekten en door voedsel overgedragen ziekten).
- Sterk, effectief leiderschap op het gebied van klimaatverandering bij overheidsfunctionarissen, maatschappelijke organisaties, gemeenschappen, milieugezondheidswerkers en de particuliere sector door succesvolle benaderingen te implementeren, zoals One Health.
COMPONENT 1: AANPASSEN EN TESTEN VAN PAHO/WHO INSTRUMENTEN VOOR HET SCHATTEN VAN DE GEZONDHEIDSVOORDELEN
- Delen, bijwerken of ontwikkelen van gezondheidssituatieprofielen, waaronder het epidemiologische profiel, gezondheidsdeterminanten, huidige nationale investeringen en terugkerende kosten in de gezondheidszorg, financiële gaps, dekking van de uitkeringspakketten en kosteneffectiviteit van preventieregelingen.
- Uitvoeren van een analyse van de impact, kwetsbaarheid en capaciteit op het gebied van gezondheid en klimaatverandering.
COMPONENT 2: UITGEBREID GEZONDHEIDSHOOFDSTUK IN NATIONALE AANPASSINGSPLANNEN
- Ondersteuning aan landen bij het opstellen en publiceren van hun gezondheidshoofdstukken in nationale aanpassingsplannen voor klimaatverandering, die coherent en consistent moeten zijn met de toepasselijke wet- en regelgeving op het gebied van gezondheid.
COMPONENT 3: VERBETERING VAN DE SURVEILLANCECAPACITEIT VAN PROFESSIONALS DIE WERKZAAM ZIJN IN DE GEZONDHEIDSSECTOR EN SECTOREN DIE BEPALEND ZIJN VOOR DE GEZONDHEID
- Versterken van intersectorale surveillancesystemen, waaronder de ontwikkeling van op het klimaat afgestemde geïntegreerde systemen en protocollen voor het monitoren van geselecteerde gezondheidsdeterminanten (zoals warmte, water en sanitaire voorzieningen) en gezondheidsresultaten (zoönose, door vectoren overgedragen ziekten, door voedsel overgedragen ziekten en antimicrobiële resistentie).
- Verbeteren van routinematige gegevensverzameling, systeemanalyse en het ruimtelijk-temporeel verband van weer- en klimaatvariabiliteit en de klimaatverandering milieudeterminanten van gezondheid.
- Ontwikkelen van specifieke surveillancecapaciteit en -instrumenten voor de lange termijn om de expertise in het land te versterken om de klimaatbestendige gezondheidssystemen te gebruiken, onderhouden en implementeren, onder andere door het ontwikkelen of bijwerken van surveillance curricula (bijv. bijwerken van monitoringaspecten in het tweejarig curriculum van UWI in de One Health Leadership Series).
COMPONENT 4: STERK, EFFECTIEF LEIDERSCHAP OP HET GEBIED VAN KLIMAATVERANDERING
- Ondersteuning van pleitbezorging op hoog niveau bij de CARICOM Raden voor Menselijke en Sociale Ontwikkeling (COHSOD), Handel en Economische Ontwikkeling (COTED) en andere relevante instanties om de One Health benadering en het Safe Hospitals Initiative operationeel te maken.
- Training van multisectorale belanghebbenden in de One Health benadering, het Safe Hospitals Initiative en andere strategieën, met behulp van de Climate Change and Health Leadership Series, om sterk en effectief leiderschap op het gebied van klimaatverandering te ontwikkelen.
Het programma zal naar verwachting de volgende doelen hebben bereikt in 2025:
- Aantal landen met schattingen van de gezondheidsvoordelen van mitigatiebeleid en -maatregelen en die deze schattingen gebruiken voor beleidsbeslissingen.
- Aantal landen met een alomvattende gezondheidsstrategie en actieplan in hun Nationale Aanpassingsplannen.
- Aantal landen met geïntegreerde (multisectorale One Health) tijdige surveillancerapporten waarin klimaatgevoelige ziekten en aandoeningen zijn opgenomen, evenals variabiliteits- en klimaatveranderingsindicatoren, uitgesplitst naar geslacht, leeftijd en kwetsbare groepen.
- Aantal pilotprojecten uitgevoerd en gerapporteerd door afgestudeerden van de Climate Change One Health Leadership Series.
- Aantal regionale beleidsmakers die pleiten voor de One Health benadering met steun van deze actie (uitgesplitst naar gender en land).