Dr. Hamilton en zijn vrouw kwamen op het nippertje door windvlagen van categorie 5, rondvliegende stukken triplex, dakspanen en puin in een poging om een veiliger onderkomen te bereiken. Hij vertelt levendig over zijn ervaring toen hij bij het ziekenhuis aankwam: "De omvang van het trauma als gevolg van Orkaan Dorian was ongelooflijk. Ik had patiënten die een snelle hartslag hadden of extreem zweetten. Sommigen hadden moeite zich te concentreren en beslissingen te nemen. Anderen hadden veranderingen in hun slaap- en eetpatroon. Sommigen raakten in een staat van depressie en ook zagen we veel stress gerelateerde lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn en misselijkheid, pijn op de borst. En bij degenen met reeds bestaande aandoeningen hebben we gemerkt dat deze klimaatverandering sommige van die chronische aandoeningen heeft verergerd.”
Met de huidige COVID-19 pandemie zijn de angsten nog groter geworden, en het bevorderen van het geestelijk welzijn en goede verwerkingstechnieken is dit orkaanseizoen van toenemend belang. Met het oog op deze noodzaak lanceerden PAHO en de CDB de ‘Stronger Together 2020’ campagne, gericht op "het verminderen van het stigma op het zoeken van geestelijke gezondheid en psychosociale hulp en het overbrengen van de basisbeginselen van Psychologische Eerste Hulp (PEH). PEH is een manier om mensen te helpen zich kalm te voelen en in staat te zijn om te gaan met een moeilijke situatie. De campagne erkent dat "in tijden van stress en crisis" steun van de gemeenschap essentieel is. Dit initiatief is één van de vele initiatieven van PAHO die erop gericht zijn de Caribische gezondheidszorg beter bestand te maken tegen de klimaatverandering.
In 2020 lanceerde PAHO ook het EU/CARIFORUM Klimaatverandering en Gezondheid Project gericht op “verbetering van het vermogen van de Caribische landen om de negatieve gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid te verminderen, met gebruikmaking van de One Health aanpak”. Het project erkent de kwetsbaarheid van de Caribische bevolking voor extreme weersomstandigheden en de gevolgen daarvan voor voedsel- en waterzekerheid, gezondheid en welzijn, verminderde arbeidscapaciteit en belemmeringen voor het vermogen van landen om de SDG's te behalen.
Zelfs weerman Joyeaux grinnikt en bekent dat "voordat ik meteoroloog werd, was ik ook bang voor orkanen. Toen ik 12 was, maakte ik Orkaan Allen mee en het huis van mijn vader waaide weg," vertelt hij, "daarna, gedurende vele jaren, brachten stormen, onweer, winden, of welke regenbui dan ook - klein of groot, me angst”.
Nu hij in de 50 is, geeft Joyeaux ruiterlijk toe dat dezelfde klimaatgerelateerde angsten hem in 1998 ertoe hebben aangezet zijn carrière in de meteorologische dienst voort te zetten. "Als weerman begrijp ik de wetenschap achter weer en klimaat. Ik weet hoe orkaancyclonen, regen, wolken en de zon ontstaan. Deze kennis heeft me geholpen mijn klimaatangsten te overwinnen", grinnekt hij.